Mageinfeksjon etter drittværet lørdag.

Beklageligvis har flere blitt sjuk etter årets ritt. I tillegg til at lørdagsetappen var tung og våt, var det, på en kortere vegstrekning, en flokk sauer som nettopp hadde gått i vegbanen, og flere syklister fikk mageinfeksjon som følge av bla saumøkk og lort som sprutet over sykkel, drikkeflaske, i ansikt og ellers på kroppen.

Vi synes dette er veldig kjedelig og føler med dem som har blitt sjuk. Lege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng har kommentert dette på Facebook. Vi har her kopiert hans innlegg, se under

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng «Hei! Det er leit å lese. Ønsker å komme med litt råd ( kanskje plaster på såret)
Med stor sannsynlighet dreier det seg om campylobacter infeksjon pga saue-ekskrementer som har komt på lokk til drikkeflasker, eller i ansiktet som sprut eller på hendene. Dette skjer desverre ganske ofte, det veksler litt frå beholdning til beholdning kor mange sauer som er infisert og kraftig regn øker sjølvsagt smittefaren veldig. Infeksjonen har inkubasjonstid på inntil 4 døgn, snitt 2-3. Dei fleste som får infeksjonen blir friske av seg sjølv etter ilø 7-10dager. Men viktig å ta avføringsprøve ved misstanke asap. Er infeksjonen fortsatt hissig etter ei uke med feber, magesmerter og hyppig diaré kan det være aktuelt med antibiotika. Det bør ikkje trenes hardt før magen er rolig, det samme gjelder ved feber og magesmerter. Det tar eit par veker etter infeksjonen er borte før formen er som før. Før det er den ikkje så bra- realistisk innstilling til konkurranse er viktig.
Det aller viktigste tiltaket er imidlertid før start: det er skjermer som gjelder. Det hjelper mot sprut på flasker og ansikt . I tillegg bruke mest mulig frisk drikke( drikkestasjoner, nye flasker frå langing. Det går ann å trøste seg med at det er like ille på landeveissykling ved regn i jordbruksområder. Skal tipse styret om tiltak til neste år ved regn»

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng:  «Dersom det dukker opp hissig diaré , feber og magesmerter etter løp er det bare å ta prøver med det samme. Ofte bruker labben par dager på å dyrke prøven og få svar. Er det ikkje blitt bedre eller bra på 7-10 dager er det aktuelt å behandle, og då er det fint å ha sikkert prøvesvar å behandle etter.»